SEVÄRDHETER

En riktigt bra semester är när hela familjen kan göra saker tillsammans, uppleva spänning, få nya kunskaper och erfarenheter, och naturligtvis koppla av. I Melleruds kommun finns många smultronställen och sevärdheter men även fullt av roliga aktiviteter. Här får Du några tips men rådfråga gärna ortsbefolkningen om deras små smultronställen.

utflykt_1 utflykt_2

AKVEDUKTEN I HÅVERUD

Är ett måste när man är i Mellerud. Den invigdes 1868 och är en järnränna som leder båttrafiken över forsarna. Akvedukten är 32 m lång och innehåller 33000 nitar. En landsvägsbro och en järnvägsbro går fram som högst 124,67 fot ovanför slussarna. I Håverud finns också ett kanal- och hembygdsmuseum.

DALABORGS FÄSTNING

Från 1380-talet är ett riktmärke i Sveriges och Norges historia. Det var här drottning Margareta, regent över Norge och Danmark, år 1388 erkändes som regent även över Sverige. När Du besöker ruinerna av Dalaborgs fästning skall Du ta med Dig kaffekorgen, för omgivningen är som gjord för en liten paus i det fria. I början av juni anordnas en medeltids dag med ryttare, medeltida skepp samt marknad
(Modell av fästningen finns på Melleruds Museum)

Bolstads kyrka är en medeltidskyrka från 1100-talet och troligtvis den äldsta i Dalsland.

Skålleruds kyrka är inte bara en av Dalslands vackraste kyrkor utan också den äldst bevarade träkyrkan. Kyrkans kor kan härledas till 1590- talet.

Muséet i Tingshuset är väl värt ett besök. Här visas hur människorna levde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

I Ekholmens säteri, med anor från 1500-talet, har man bevarat en svit från Karl X11 Johans resor genom landskapet.

Rostocks hälsobrunn ansågs under 1800-talet vara en av Sveriges bästa mineralbrunnar. Här finns numera hembygdsmuseum med kaffestuga som är öppen hela sommaren och en nyligen återuppförd örtagård.

Är Du arkeologiskt intresserad bör Du besöka landskapets största järnåldersgrav Kårehögen, där enligt folktraditionen Kung Kåre vilar insvept i en oxhud.